2016. június 18., szombat

Tizenegyedik napi nyomvonal

Tenorinne

Ma elmentünk a számi múzeumba. A számik Lappföld őslakosainak tekinthetők, nomád nép. Jelentős számú kisebbség saját nyelvvel, önrendelkezéssel, rádió- és televízióműsorokkal, hír- és gyermekprogramokkal egyaránt.
A kiállítás nagyon szerteágazó és  tetszetős volt, megérte bemenni.
Nem tudom sikerül-e képeket feltennem, mert csak bizonyos wifik esetében lehetséges a tapasztalatom alapján.
A mai kempingben megnéztük a meccs második félidejét. A recepción ülő finnek együtt szurkoltak velünk a magyar csapatnak!!! Hurrá!
Holnapra már elérjük a Nordkappot. Imádkozunk a jó időért.

2016. június 17., péntek

Tizedik napi nyomvonal

Sodenkyla

Megvolt hát Mikulásfalva is. Végre. Nagyon klasszul kiépített terület. Kellemes élmény volt a valódi télapóval történő találka. Megkérdezte honnan jöttünk, mondom Unkári. Á, unkári! Buda amd Pest! Motorral vagyunk? Igen, megyünk a Nordkappra? Igen. Már a télapó is tudja, hogy a motorosok a Nordkapp miatt látogatnak el hozzá.
:)
Amúgy újabb esős napon vagyunk túl. Száradnak a cuccaink. Eszünk egy jót, aztán fürdés, alvás. Remélem holnaptól szárazon motorozhatunk végre valahára. Továbbra is nagyon türelmesek és óvatosak az itteni autósok, segítőkészek a finn emberek. A mai szálláson pl. ingyen úszási lehetőséggel akarta a tulaj ránktukmálni a faházacskát. Mármint a kemping melletti folyóban úszhattunk volna. Cserébe a viccért 15€-t alkudtam le az árból. :) Jópofa népség ez a finn :)

Képek mikulásfalváról

Elértük a sarkkört

És persze lefotóztattuk magunlat az igazi Télapóval!

2016. június 16., csütörtök

Kilencedik napi nyomvonal

Újabb esős napon vagyunk túl

A tegnap esti bejegyzésemet követően az egyik állandó tóparti lakos keresett fel minket az egyetlen világszerte ismert finn szót ismételgetve: sauna? sauna? sauna! És bőszen mutogatott a háza mintegy 20 százalékát elfoglaló rész irányába. Végre tehát azt is elmondhatom, hogy egy igazán autentikus finn szaunában tölthettem jó negyed órát. Valóban felüdülés testnek, léleknek egyaránt.
No, de vissza a mai naphoz.
Az a bizonyos eső boldogított minket, amelyet áztató esőnek szoktunk hívni mi, motorosok. Méltón a nevéhez estére tocsogtunk is tisztességesen. Jelenleg is egy kemping faházában száradunk. Szerencsére a csomagjaink esőbiztos megoldással vannak elhelyezve, legalább azok nem áznak.
Holnap belépünk Lappföldre és irány Joulopukki!

2016. június 15., szerda

Nyolcadik napi nyomvonal

Kemping a nagy tavak egyikénél

Mai szakaszunk végére egy tavaly bezárt kempinghez értünk, amit navi szépen felajánlott szállásnak.
A kb. 9 fokos tóban pancsoló egyik hófehér hajú gyermek apja roppant segítőkészen iderendelte a tulajt, akivel sikerült megállapodni egy valódi finn faház bérleti díjában. Meleg vízen kívül mindenünk van, viszont azt tudunk melegíteni a rezsón. Persze szúnyogok is akadnak, nehogy tökéletes legyen minden...


Holnap Oulu irányt lövünk be. Hihetetlenül jó utak vannak, jól lehet haladni, járművek csak elvétve vannak ezeken a mellékutakon.
Gúvasztom a szemem, de a riogató táblák ellenére rénszarvast még nem láttam.

Tallinni tévétoronytól a finn nyárfaerdőkig

A torony maga meglepetésekkel volt telis tele. A földszinten mini stúdiócska fogadott korabeli lámpákkal és két sörösrekesz méretű színes orosz kamerával. Iszonyat gyors lift vitt fel a 170 m magasságban kialakított kőrpanorámás kilátórészhez, ami szintén nagyon ki volt találva mindenféle tekintetben. Sajnos a külső peremen történő sétáláshoz újra le kellett menni a földszintre jegyért, de megérte. Igazán kitörölhetetlen emlék marad a kinti lépdelés.


A kompot eme séta miatt lekéstük ugyan, de szintén élményszámba ment mind a várakozás, a feljutás és persze a kétórányi út is. A brutális méretű hajótest két szinten nyelte magába a járműveket. Buszokat, kamionokat egyaránt. A moci lekötözését követően felzúztunk lifttel a 9. emeleti napozóteraszra.


Ezen a szinten volt még egy komplett Burger King, gyermekjátszóház, presszó. Kocsmából persze minden szinten volt legalább egy. A hetediken pl. mini színpad is volt amin két gitáros (egyikük egy balkezes Janis Joplin formátumú lány) nyomta élőben a dalokat az amúgy zömében tök részeg közönségnek. Az italozás mértékéről sajnos nem tudok valódi beszámolót nyújtani, de rengeteg fetrengő embert láttam különböző  helyeken pl. székeken, kanapékon elég csúnya állapotban.


140 km körüli távot tettünk meg eddig itt a finneknél, ahol első napunk végére egy picinyke szigeten lévő vadregényes kempingben szálltunk meg. Ingyen szauna, jól felszerelt konyha és patyolat tiszta vizesblokk várja a pihenni vágyó embert.

2016. június 13., hétfő

Bütykölés

Mivel a fejér éjszaka megborította a belső órát, a délelőtti időkre tolódott a szervizelés. Először is megpróbáltam a lehető legcsábosabb gipsz-vájling mosollyal közeledni a recepciós lány felé, de mivel ettől inkább a rosszullét környékezte hagytam, és maradtam a normál hangnemnél. Kis idő múlva már barátságosabb lett. Végig telefonálgatott nekem vagy 8 számot és elintézte a szállítást, lebeszélte az Aprilia szervizzel a problémámat. Az autószállító egy ötvenest kért. 
A szervizben nem úgy működtek a dolgok, mint régen, hogy 2-3 öreg mester konzíliumot tartott a beteg hangú járgány fölött, mostanság jön egy if you titán, feldug könyékig egy kütyüt és kifaggatja a robogó computerét a történésekről. Gyertya és injektálási problémát tárt fel a rendszer. Józsi bá, az öreg autószerelő ezt egy levedlett sztetoszkóppal is képes lett volna diagnosztizálni.
Nosza, tank kipucol, robogó idomai darabokra bontanak és lám (nap)fény derül a fuldoklás okára. A szivattyúmotor egy kb. 8 cm hosszú gumicsöve 3 centire hosszirányban berepedt, ami miatt nem érte el a 3 bar nyomást az üzemanyag az injektor felé. Cső kicserél, robogó összerak, tulaj boldog. Egészen a fizetésig, a majd hatórányi munkáért 90 ojrót gomboltak le rólam. Viszont kicserélték a bilincseket a csöveknél, kapott a gép új csavarokat is szóval befoghatom a várakozásban bepirosodott számat. Naaagy nagy köszönet a szerviz dolgozóinak a soron kívüli munkájukért.
Holnap délelőtt még felugrunk 170 méter magasságba a híres tévétoronyba, aztán irány a komp. Remélem este már a finnektől jelentkezhetek be.

Vizes benzin?

Gyanítom, hogy rossz kutat választhattunk a lettországi tankolás során, ugyanis csak kezdeti alapjáraton indul be pár másodpercre a motor aztán leáll. Most várom a szállítójárgányt, aztán irány a tallinni aprilia szervíze...